keskiviikko 5. tammikuuta 2011

X-men: The Last Stand (2006)

Se että alkuperäisen sijasta haluan sanoa muutaman sanasen tästä jatko-osasta, johtuu siitä että Bryan Singerin aloittama saga huipentuu Brett Ratnerin käsissä aikamoisella tarmolla hurjaan finaaliin. Paljon parannusta edellisiin osiin nähden ollaan saatu tehtyä, mutta paljon negatiivisia asioita, joskin vähemmän häiritseviä, tämä kermakakku myös sisältää.

Juonesta on turha sen koommin lähteä lässyttämään. Mainittakoon nyt kuitenkin sen verran että Kelsey Grammerin esittämä Beast on kivunnut mutanttien oikeuksia ajavaksi suurpolitikoksi itsensä USAn presidentin oikealle puolelle ja yrittääkin pähkäillä, miten tulisi toimia kun markkinoille lanseerataan parannuskeino mutanttien palauttamiseksi normaali-ihmisten kaltaisiksi (eli tylsiksi mamiksiksi). Osa tietysti innostuu lääkkeestä, kuten Rogue (Anna Paquin), joka saa vihdoin mahdollisuuden pystyä koskettamaan toisia ihmisiä tappamatta heitä. Magneto villitsee jälleen mutantteja sotaan ihmiskuntaa vastaan vakuuttaen kapinahenkisille ihmisten haluavan pakottaa jokaisen friikin ottamaan lääkkeensä. Myös Jean Grey palaa kuvioihin, mutta ei aivan omana itsenään vaan yltiövoimakkaana Feeniksinä (!).

Arvatahan sitä saattaa, että Marvelin megalomaanisen sankariuniversumin kovimman poppoon Ryhmä-X:n kiemuroista saadaan aineksia niin moneen leffaan kuin vain tehdä jaksetaan. Tähänkin rymistelyyn on ahdettu yhtä sun toista bongattavaa kuviota sarjisfanien suureksi riemuksi. Paljon uusia sankareita ja konnia esitellään myös ja kiinnostavinta kankaalla olikin nähdä vihdoin pysäyttämätön Juggernaut (Vinnie Jones). Toisaalta tällä kertaa hahmoja syvennetään todella niukasti ja etenkin jo alun minuuteilla esitelty Angel saa aikaa ja merkitystä kameran edessä niin laihanlaisesti, että on jo aihetta hieman raivota ja heitellä kaukosäätimiä. Elokuva on kuitenkin edeltäjiensä tavoin niin tiukkaa tykitystä alusta loppuun ja varsin kohtalokkaitakin hetkiä eletään sankariryhmän sisällä. Vanhana Marvelistina tästä on todella helppo innostua, mutta myös älähdellä: "Ei se noin mennyt sarjakuvassa saatana!!"

**** / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti