keskiviikko 5. tammikuuta 2011

The Fifth Element (1997)

Loistavalla palkkatappajakuvauksellaan Leonilla maailmanmaineeseen ponnistanut ranskalaisohjaaja Luc Besson tehtaili ensitöikseen Hollywoodissa vauhdikkaan scifi-seikkailun omien teinivuosien visioidensa pohjalta.

Sattuma paiskaa Bruce Willisin esittämän taksikuskin, Korben Dallasin keskelle tapahtumasarjaa, jonka punainen lanka on vaatimattomasti koko universumin tulevaisuuden turvaaminen. Neljä elementtikiveä antavat hallitsijalleen maailmankaikkeuden mahtavimman voiman ja luonnollisesti ovat kieromielisten märkä uni. Kivet ovat aikanaan olleet monien muiden olinpaikkojensa muassa myös kotoisella maapallollamme, mutta nyt, 2300-luvulla ne ovat teillä tietymättömillä. Kiviä suojeleva avaruusrotu hävitetään avaruuspahisten toimesta, mutta ihmiset onnistuvat kloonaamaan kovasti meikäläisten naisihmistä muistuttavan version lajin edustajasta (Milla Jovovich). Yli-olento karkaa armeijan kynsistä ja päätyy Korbenin taksin takapenkille. Ja näin käynnistyy kilpajuoksu aikaa vastaan, kun hyvikset yrittävät ehtiä saamaan kallisarvoiset kivet haltuunsa ennen lieroja sodanlietsojia universumin toiselta puolelta.

Eeppisestä juonestaan huolimatta leffa on melkoisen kevyttä viihdettä ilman raadollisuuksia ja huikeita tragedioita. Huumoria viljellään todella runsaasti ja leffa sopii myös perheen nuoremmille, olematta kuitenkaan liian naiivi tai imelä. Myös edukseen erottuu visionäärisen ohjaajan ote ja tyylitaju. Kuvaus on paikoin kauniin symmetristä ja mieltäkutkuttavan värikästä. Kaikenkaikkiaan ilme on selvästi eurooppalaisen näköinen ja mikäs sen parempaa vaihtelua suuren luokan perustoimintarymistelyille. Willis toistaa roolinsa jo rutiinilla elämänsä vessasta alas vetäneenä rambona, mikä ei välttämättä ole mikään negatiivinen asia. Muissa rooleissa nähdään mm. Ian Holm, Chris Tucker ja Gary Oldman, jotka kaikki ylinäyttelevät mainiosti osiensa vaatimalla tavalla. Pöjästä tarinastaan huolimatta kertakaikkiaan helvetin maukasta popcorn-viihdettä.

*** / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti