keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Creatures from the Abyss AKA Plankton (1994)

80-luvun taitteen merihirviö-scifi-kauhistelujen hengessä epätoivoisesti kulkeva Creatures from the Abyss (aka. Plankton) on pöyristyttävää katseltavaa. Ensialkuun ei tohtisi millään uskoa kyseessä olevan 90-luvun puolivälin tuotos, mutta näin kai se on myönnettävä.

"Juoni" käsittää viiden "nuoren" poppoon, joka eksyessään säälittävällä kumiveneellään myrskyssä löytää uudeksi bilemestakseen jahdin, joka on suunniteltu samalla niin luksuskokaiinibileiden multikeskukseksi kuin myös geenimanipulatiivisten kalamutanttikokeiden laboratorioksi. Kaksi unelmaa yhdessä. Eipä liene vaikea arvata että alkuperäinen miehistö on tipotiessään ja nurkissa lurkkii jo nälkäisenä kaiken näköistä limanuljaskan irvikuvaa.

Kaikista surullisin/hauskin asia elokuvaa katsoessa on huomata että se ei ole vain tribuutti tai edes pastissi, vaan täyttä ryöstöviljelyä Sam Raimin Evil Dead-klassikon pohjalta. Ainoat syyt katsoa elokuvaa edes puoliväliin asti ovat historian surkeimmalle dubbaukselle naureskelu ja täysin sellaisenaan Evil Deadista napattujen kohtausten laskeminen. Pikkuhiljaa kuitenkin alkaa jo kaipailla myös edes jonkinasteista mutanttisplatteria. Kyllähän mässyttelyä tarjotaan tahattoman komiikan siivittämänä pieninä annoksina, mutta silti leffan hurjimmaksi äksönkohtaukseksi jäänee päähenkilö huitomassa vimmatusti tyhjiä lasipurkkeja paskaksi kalanruodolla. Tekijöillä on kuitenkin ollut kieli sopivasti poskellaan tuotannossa ja hyvää makua osoittaa myös se että filmin tytöt ovat alusta loppuun bikinit päällään, käyden tietysti välillä suihkussa eroottisesti vääntelehtimässä, vain pukeakseen sen pikkuisen yläosan uudelleen päälleen. Kaikenkaikkiaan hämmentävää.

** / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti