tiistai 26. huhtikuuta 2011

Tucker & Dale vs Evil (2010)


Joukko college-opiskelijoita on matkalla syrjäiseen metsään leiriytymään ja juomaan paljon olutta. Pysähtyessään huoltoasemalla täydentämässä olutvarastoaan, he törmäävät vihamielisiin punaniskoihin, jotka alkavat pakkomielteisesti vainota nuorisoa. Kuulostaa helvetin tutulta, eikö? Muuten kyllä, mutta tällä kertaa asialla on kääntöpuolensa: "Vihamieliset juntit" kun ovat vain Tucker ja Dale, kaksi hidasta mutta hyväntahtoista kaverusta matkalla samaisestä metsästä ostamalleen kesämökille sitä kunnostamaan. Muutama hassu väärinkäsitys nyt vain sattuu antamaan osapuolille hiukan vääristyneen kuvan tilanteesta ja ruumiita alkaa tulla. Aivan vahingossa tosin.

Ideatasolla Tucker & Dale vs Evil toimii varsin hauskasti. Mitä jos Syvän joen mulkvistit hillbillyt olisivatkin olleet varsin mukavia heppuja väärässä tilanteessa väärään aikaan, tai Yön silmien vuoristoperhe vain ennakkoluulojen takia väärinkäsitetty idyllinen maalaisyhteisö? Alkuun mojova slapstick-huumori toimiikin napakasti ja pääosissa koheltavat Tyler Labine ja Alan Tudyk vetävät showta viihdyttävästi. Splatter-efektitkin saavat paljon ruutuaikaa, mutta se luokin elokuvan ensimmäisen kompastuskiven: Huumori on aivan liian lapsellista sopiakseen käsikäteen hurmeen kanssa, joten haettua kohdeyleisöä täytyy hieman arvuutella. Lisäksi kun poljento on lähtenyt käyntiin, alkaa se hyvin nopeasti toistaa itseään. Aika käy pitkäksi myös pahvisten ja vastenmielisten teinihahmojen takia, mutta ilmeisesti sitä on haettukin, jotta sankarijuntit saisivat täydet sympatiat puolelleen.

Oivaltavasta lähtökohdastaan huolimatta filmi lässähtää loppua kohden melkoisesti ja naurukohtaukset ovat pohjimmiltaan tuttuja jo vanhoista Ohukainen ja Paksukainen-leffoista. Nerokkaiden lajityypin merkkipaaluille naureskelevien täysosumien sijaan käytetään hävyttömästi hyväksi turhan tosikkomaisella asenteella selviytymiskauhun kliseitä ja finaali kohkataan läpi siitä mistä aita on matalin. Kaikesta huolimatta elokuvasta löytyy riittävästi hiukopala-ainesta ainakin splatter-fanien nälkään sekä tyydytystä vaikkapa Dumb & Dumber-elokuvan tyylin ystäville.

** / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti